29 de juny 2006
Comentari de Júlia Martínez-Illescas
Volia expressar les meves felicitacions pel llibre encarregat per la UNICEF al CRES ( IEA) :
"Estudi sociològic sobre la Infància i la conciliació de la vida personal i laboral a Andorra".
L´objectiu de l´estudi es (cito textual):
"Estudiar la percepció que tenen de la seva situació actual les mares treballadores d´Andorra en relació al grau de conciliació assolit en la seva vida personal, familiar i laboral, i les conseqüencies i repercussions en aquestes mares i els seus fills/es, d´un eventual baix nivell de conciliació, si -com era de preveure - es donava el cas."
La realitat és la que és.
La mare treballadora és la que porta el que podem anomenar "pes de la llar", i qui en el dia a dia ha d´arribar a conciliar les tasques familiars i laborals ( el que es coneix per doble presència) , i en canvi l´home té un paper d´ajuda o de cooperació puntual però no de corresponsabilització en les feines domèstiques que es el que seria desitjable.
Durant l´estudi es fa referència varies vegades al pare, comparant els diferents rols social i familiar que assumeixen l´home i la dona.
Cita l´estudi Aztarcoz i d´altres que revelen que les dones dediquen quasi tres vegades més de temps al treball domestico-familiar que els homes i assenyala com a base de la dificultat de conciliació que tenen les dones aquest desigual repartiment de les responsabilitats domèstiques.
Aquesta desigualtat també és un condicionant perque les dones tinguin més problemes d´accés al treball, ocupin llocs de menys responsabilitat i menys qualificats, i tinguin menys oportunitats de promoció dins l´empressa.
També es la causa de que hagi una segmentació de l´activitat laboral en funció del gènere ( la dona escull professions que li permeten una millor conciliació, com p.ex. mestra).
Com a resultat la dona té més precarietat laboral i moltes complicacions per arrivar a la conciliació, repercutint això en la seva qualitat de vida i la seva salut, i per supossat en la dels seus fills/es.
L´estudi valora la legislació andorrana com una legislació de mínims sobre la matèria, ( ¡llàstima que la majoria dels nostres parlamentaris al Consell General no creguessin necessari la creació d´una comissió parlamentaria per polítiques d´igualtat ! ), i ademés poc coneguda per les treballadores i per les empreses.
També troba a faltar manca de institucionalització i reglamentació de mesures de conciliació en les polítiques d´empresa, amb l´impediment de no disposar de negociació centralitzada amb organismes sindicals de representació dels treballadors/res.
Fa referència igualment a que el suport estatal andorrà en matèria de prestacions socials es força reduit, amb llindars per rebre ajudes massa baixos.
I com és d´esperar, la fallida de la conciliació dona conseqüències nefastes pels infants, la familia i al final de tot, per la societat.
Com veieu l´estudi conté sobrats arguments per fer una bona reflexió, i moltes vegades, al llegir els testimonis d´algunes de les dones que hi han participat, alguns molt emotius, se´n desprén que passen per situacions molt difícils de suportar i que de ben segur després es poden manifestar com a transtorns emocionals.
Finalment deixa constància que es necessari intervenir des de tots els àmbits: legislatiu, social, empresarial i familiar.
Cal un canvi en les pautes socioculturals que continuen generant una divisió sexual de rols en l´àmbit domèstic. Hem de trobar les millors estratègies per implicar al pare i concienciar-lo de les conseqüencies de "no compartir" el treball domestico-familiar, també ho ha de fer el món empresarial , i finalment tota la societat.
A Espanya s´ha entrat a tràmit parlamentari una llei específica per la igualtat de gènere.
A Andorra, que tenim tendència a copiar dels països veïns, perque no ho fem en aquesta ocasió ?
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
4 comentaris:
Perquè pel que ens convé hem de ser com Europa, i pel que no, hem de respectar les nostres especificitats.
El pitjor de tot plegat és la senació de poca consciència femenina i de condició de dona que es respira - per norma general. entre la majoria governant.
Em costa entendre perquè una dona pot posicionar-se en contra del que és de justícia.
Jo tindria càrrecs de consciència.
la disciplina de vot no hauria d'anar contra els propis principis.
Crec que pot ser molt probablement falta de conscienciació,o que no tots som iguals ni tenim els mateixos objectius.
Hi ha gent que es dedica a la política per unes aspiracions personals, i d´altres per unes aspiracions socials. Donant per descomptat sempre que les aspiracions personals son legítimes, en política m´agraden més els últims....
Un tema molt preocupant el de la conciliació laboral i familiar.
Un tema que preocupa molt als Governs d'arreu menys al nostre...
una llastima, perquè gatar en polítiques familiars, és invertir en el futur de tots nosaltres.
El que no gastem ara en educació i en conciliació, ho haurem de fer després en policia i centres penitenciaris.
Si no ensenyes el resetce, triomfarà la llei del més fort.
i el més fort no acostuma a ser el més assenyat, ni el més just. Només el més ric, el més egoista.
No anem bé.
Publica un comentari a l'entrada