20 de setembre 2006

Li diré a la mama



“Pensando me vuelvo loco,pensando me quedo enano.¿Qué relación tengo yo con la suegra de la mujer de mi hermano?”*

Així diu l’endevinalla castellana i la resposta, amb el pas del temps, ha deixat de ser evident.
Aquella imatge estereotipada de pare-home més mare-dona que es casen en primeres núpcies, per tota la vida i que tenen ben aviat un parell de plançons – a ser possible un de rosa i un de blau- és cada vegada més escassa.
Famílies amb fills únics, famílies monoparentals, famílies interculturals, famílies reconstituïdes i recompostes, amb fills adoptats, amb fills fecundats artificialment, amb pares o mares del mateix gènere, amb pares d’edat avançada...les possibilitats són múltiples encara que la “normalitat” social – i sobretot legal- trigui a canviar els seus esquemes.
Quan era petita, la –única- companya de classe que tenia els pares separats era gairebé com la protagonista d’aquella novella de Nathaniel Hawthorne titulada “La lletra escarlata” i mots com pobreta rondaven pel cap de molts.
Avui, el nen o la nena de pares separats –per posar el mateix exemple- omple les aules.
Abans, ser mare soltera era pitjor que un tatuatge, avui és una decisió personal en alguns casos i un problema econòmic en d’altres, però en cap cas un estigma.
Ser adoptat, que els teus pares siguin grans o ser fill únic són qüestions que no generen massa problema social. Altres noves famílies encara han de lluitar contra els prejudicis i viure al llindar de la legalitat: és el cas de les famílies homoparentals.
Amb més freqüència trobem però, el que es coneix com a famílies reconstituïdes. D’aquelles tant habituals a les comèdies de situació nord-americanes en les que pare separat aporta sis fills del primer matrimoni a una nova relació iniciada amb una dona vídua amb 6 filles adolescents.
La realitat, sovint, supera la ficció, tot i que no cal buscar els extrems per trobar situacions compromeses, divertides o angoixants.
Refer la vida sempre és com enganxar fragments de terrissa. Sempre queden les marques de les esquerdes.
I aquestes noves famílies generen nous problemes i noves endevinalles.
Quin paper juguen les noves parelles dels pares o de les mares amb fills de relacions anteriors? Com encaixar els nous fills d’aquesta nova relació amb els altres germans i amb els nous fills de l’anterior parella?
La realitat comença amb el llenguatge. Paraules amb una càrrega tant pejorativa com madrastra o fillastra – l’esperit de la Blancaneus no perdona- ens revolten a molts que ens neguem a utilitzar-los com una definició escaient a un tipus de relació nova, cada vegada més freqüent però que encara té molt camí per recórrer.
Començant pels usos i costums.
Si en una boda convencional i ortodoxa en el banquet tot seguint el protocol assentem el sogre al costat de la núvia i la sogra al costat del nuvi, què fer quan han de seure pares i mares que no es parlen de fa anys? on posem les noves parelles dels pares dels nuvis? i més complicat encara, els fills d’un o altre cònjuge?
I tot això suposant que les relacions siguin cordials.
Què faries si els fills del teu marit no et parlessin ni per demanar-te la sal a l'hora de dinar? Com reaccionaries si la teva filla gran s'enamorés del seu germanastre? I si descobrissis que els "angelets" de l'home que estimes són predelinqüents que s'estan fent perillosament amics dels teus nens?
Tot just ara ha publicat l’Editorial Mina un llibre que vol respondre a aquestes qüestions i que ho fa des de la recollida de testimonis de dones que diuen “Jo no sóc una madrastra”.
De fet el títol complert és Jo no sóc una madrastra. Històries de famílies sobrevingudes i uns quants consells per a superar els entrebancs.
L’obra, recull les històries de vuit dones que han intentat formar una família amb homes que ja eren pares. Algunes tenen final feliç, d'altres no tant. Escrits amb ritme i humor, aquests relats a vegades s'acosten a la literatura romàntica i a vegades... a la de terror.A més el volum ens ofereix una breu anàlisi de cada cas i algun consell per a les persones que es troben en situacions semblants.
El llibre, el signen Tania Empez, llicenciada en història contemporània i vinculada des de ben jove amb entitats i grups de dones i Judit Llop Padrós llicenciada en ciències de la comunicació i tècnica multimèdia.
Després de llegir totes aquestes històries t’adones que la definició de família s’ha de reformular i que l’estructura bàsica vàlida per a tots no és una altra que un projecte de vida en comú centrada en l’amor i en la cura dels seus membres. Què fàcil. I què difícil alhora.

*la resposta a l’endevinalla és “la mare”.

4 comentaris:

Ningú és Perfecte ha dit...

L'article el signa Noemí Rodríguez i el publica avui el Més Andorra.

Anònim ha dit...

Com de ràpid canvia i evoluciona la societat, es a dir tots nosaltres, alguna o algú de vosaltres va veure la fantàstica exposició fotogràfica-treball antropològic que van fer l'Isidre Escorihuela i la Isabel de la Parte (tambè van editar un llibre que trobareu fàcilment a les llibreries i biblioteques), el títol és "Família s'escriu en plural" i ens retrataven diferents nuclis familiars dels que la Noemí ens parlava en el seu article, per cert, cada vegada m'agrada més com escrius. Tot molt interessant i que em porta a reflexionar en com de lluny està la realitat que vivim tots i totes de les legislacions que ens regeixen, i de la lluita constant que suposa intentar reduir aquestes diferències, i més aquí amb un cap d'estat d'una religió que directament condemna algunes d'aquestes "noves famílies"

Anònim ha dit...

Gràcies M. José.
Tens raó. En aquest cas podem parlar de dues vies d'acció.
la primera és la institucional que acostuma a anar o a remolc o molt a remolc de la realitat ( és el cas de les parelles homoparentals), i de l'altra la personal. La situació que viuen les dones separades amb fills i la que viuen les segones o terceres parelles que " hereten" part de la responsabilitat i obligacions que comporta pujar ( encara que sigui en cap de setmana altern) els fills d'una altra dona.
Tota una aventura.

Anònim ha dit...

Dile a papá que quiero que luche porque se respeten mis derechos lingüísticos.

Propuestas de Ciutadans de Catalunya:

1- Si quieres que los niños y jóvenes reciban una educación bilingüe y de calidad, y que el castellano esté al mismo nivel del catalán, para que así nuestros hijos puedan tener un mejor futuro.

2- Si quieres una Cataluña moderna, dinámica, plural, cosmopolita, abierta a España y a Europa: Una Cataluña integrada en España y que vuelva a ser su motor económico.

3- Si quieres una Cataluña en la que no se cuestione a ningún ciudadano por sentirse más (o menos) catalán, o más (o menos) español, y en las que esos sentimientos no formen parte del discurso político.

4- Si quieres una Cataluña en la que se hable el catalán y el castellano indistintamente, tanto en la calle como las Administraciones o en el Parlament, y en la que no haya que disculparse por hablar uno de los dos idiomas.

5- Si quieres que los 30.000 millones de euros de presupuesto anual de la Generalitat se dediquen a programas sociales, vivienda digna, empleo, formación, y no a "construir una nación" que divide a los catalanes entre sí, y a los ciudadanos de Cataluña con el resto de España.

VOTA A CIUTADANS. EL MAYOR MOVIMIENTO CIUDADANO DE NUESTRA DEMOCRACIA.

Conoce a Albert Rivera, y las ideas de Ciutadans, en la entrevista de Eva Hache,
en la de CNN,
en el programa Ruedo Ibérico de Antena 3,
o en Intereconomía,
y mira el Spot de Ciutadans en Youtube.

Vota a Ciutadans de Catalunya, es la única manera de hacer frente al nacionalismo excluyente.