28 d’abril 2008

Tornem a parlar d'Avortament

L’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa ha fet una crida als estats membres per tal de despenalitzar l’avortament i facilitar-ne l’accés legal i sense risc a les dones que ho vulguin o necessitin.

Els parlamentaris europeus, diuen també que cal sobretot treballar en
conceptes com l’educació i la prevenció per tal que no sigui necessari arribar a l’avortament, ja que en cap cas no pot ser considerat com un mètode de planificació familiar.

La llei permet l’avortament per salvar la vida de la mare en gairebé tots els estats membres del Consell d’Europa, i està permès en determinats casos a l’excepció d’Andorra, Irlanda, Malta, Mònaco i Polònia.

Mentre aquests dies en parlaven de totes aquestes qüestions a Estrasburg, una mica més al sud, a Andorra la Vella, els joves es queixaven al Consell General de manca d’informació sexual, de la necessitat de tenir accés a un centre on poder ser atesos amb eficàcia, i a rebre, en cas d’urgència la píndola de l’endemà.

Al mig, entre els joves que els han de rellevar algun dia i els organismes
supranacionals dels quals vam voler formar-ne part al fer-nos grans i aprovar la nostra constitució, està la classe política a qui avui els diem que no poden seguir obviant el tema.

Tant de bo no calgués mai un avortament.

Voldria dir que la salut de la dona estaria millor garantida, que hi hauria menys malformacions fetals evitables, que no hi hauria naixements fruit d’abusos, ni embarassos no desitjats entre les adolescents, que ningú hauria de veure’s en la tessitura d’haver de prendre una decisió- mai volguda-, per motius econòmics o de cap altra mena.
Però el nostre món no és un món ideal.

Com a grup de dones reclamem el dret a estar ben informades, joves i grans, per evitar embarassos de risc, embarassos no desitjats i també per
interrompre’ls amb plenes garanties en cas de necessitat sense haver de
marxar d’amagat del país ni incórrer en cap delicte.

Volem dir a les institucions implicades que l’avortament és un tema que
preocupa la societat i que Andorra, un país aconfessional, necessita que en parlem altre cop sense subterfugis.

Creiem que de la mateixa manera que un Estat democràtic ha de garantir la llibertat d’opinió, de consciència i de creences, creiem per extensió que cada dona, com a persona lliure ha de tenir el dret a decidir, sense admetre cap tutela per part de l’Estat.

Per despenalizar-lo en els tres supòsits bàsics, per millorar l’accés dels joves a la informació i a la formació sexual, per arribar al moment on tant de bo no fos necessari, però que en cas de ser-ho pogués ser practicat amb garanties sense haver de sortir del país.

Més enllà de les servituds polítiques volem saber què en pensen les
institucions, i què pensen fer davant aquesta realitat que ens envolta.
Agradi o no.

Des del Grup de Dones per a la Reflexió i l’Acció ens adherim a les
recomanacions de l'informe que ha fet la Comissió d'Igualtat del Consell
d'Europa, on conviden Andorra a actualitzar la normativa jurídica per tal de despenalitzar l'avortament, garantint-ne l'accés i potenciant l'educació sexual.

Així els 47 països membres del Consell d'Europa quedaríem equiparats en quant als mínims en aquesta matèria.

El Grup de dones considerem que es poden complir aquestes recomanacions, malgrat que això pogués suposar la revisió de la Carta Magna.