MANIFEST DEL GRUP DE DONES PER A LA REFLEXIÓ I L’ACCIÓ
El grup de dones per a la reflexió i l’acció impulsat per dones de diferents àmbits socials, econòmics i polítics, amb la finalitat genèrica d’assolir la igualtat d’oportunitats i l’eradicació de la discriminació per raó de gènere a Andorra, ha elaborat desprès de diverses reunions de treball el present document, per a divulgar els primers resultats de les reflexions i debats portats a terme al llarg dels darrers tres mesos.
1.- Constatem que existeixen mancances en l’àmbit legal que cal cobrir:
Pel que fa a les prestacions de la seguretat social o de l’estat demanem:
Inclusió de la cotització per salut i vellesa per a les mestresses de casa.
Possibilitat de compartir els punts de vellesa per a la parella de forma voluntària.
Contemplar en cas de separació d’una parella quan la dona ha estat mestressa de casa o ha cotitzat menys per atendre necessitats familiars, la potestat per al Batlle de repartir els punts de vellesa cotitzats al llarg de la seva convivència.
Pel que fa als cotitzants que no arriben al salari mínim (servei domèstic...) que gaudeixin de tots els drets proporcionals a la seva cotització en les branques de malaltia i de vellesa.
Pel que fa a les vídues o dones gransque no han treballat mai i que no disposen d’ingressos suficients ni de bens, que tinguin dret a una prestació social com a complement de la viduïtat per a cobrir les necessitats bàsiques.
En relació a les dones que es trobin en situació precària, possibilitat d’atorgar-les una prestació social.
Donar l’opció als autònoms de cotitzar i de gaudir de baixes en determinats casos com ara maternitat, fractures, malalties greus...
Donar suport aRecolzar les famílies treballadores que tenen al seu càrrec un malalt o una persona no autònoma.
Que s’introdueixin i es tipifiquin els maltractaments físics i psíquics en l’àmbit domèstic.
Que s’introdueixi i es tipifiqui l’assetjament sexual i moral en l’àmbit laboral.
Pel que fa a la LEGISLACIÓ LABORAL creiem necessari:
Desenvolupar d’una part, un marc normatiu laboral que afavoreixi solucions de caràcter pràctic, potenciant els drets de treballadores i treballadors a les prestacions socials, incloent la negociació col·lectiva com una eina imprescindible per aconseguir a igual formació que les dones tinguin igual lloc de treball que els homes, evitant situacions de discriminació i, d’altra part, portar a terme una revisió de la legislació laboral.
Promoure un desenvolupament normatiu en relació a la discriminació de gènere, establint un sistema que permeti fer respectar la igualtat de salaris entre dones i homes, la igualtat d’oportunitats en l’accés a llocs de treball i, si escau, els mecanismes necessaris per a penalitzar les infraccions
Modificar la redacció de l’art. 70 secció II de la Llei del contracte laboral per a eliminar qualsevol dubte que pugui existir en la interpretació sobre l’acomiadament de dones embarassades.
Flexibilitat horària per a conciliar la vida laboral amb la familiar i fomentar a més, tal com indica l’art. 8: “Dret de les treballadores a protecció” en el seu punt 3, “A garantir a les mares que crien els seus fills a garantir el temps lliure suficient per a fer-ho”.
2.-En l’àmbit social entenem que les millores passen per donar suport a les famílies, a protegir la maternitat, a potenciar el rol de la paternitat i ajudar les dones preveient:
Afavorir la creació de guarderies públiques amb places gratuïtes per a algunes famílies necessitades i de guarderies privades subvencionades.
Afavorir, si cal mitjançant incentius, la creació de guarderies en les grans empreses
Donar la possibilitat als orfes de més de divuit anys sense recursos d’obtenir beques en funció de les qualificacions acadèmiques, tant en estudis universitaris com en formacions professionals
Cercar formules per a compatibilitzar els horaris laborals i els horaris escolars incidint particularment en les famílies monoparentals (incentivant per exemple, la realització d’activitats extraescolars desprès de l’horari lectiu).
Promoure la creació de grups d’autoestima, per a les dones que enfrontin situacions de crisi greus com ara: separacions conflictives, maltractaments, superació d’addiccions, familiars amb problemes (malalties, drogodependència, delinqüència, fracàs escolar...)
3.- En relació a l’àmbit polític observem que la situació de la dona no és equiparable a la de l’home, tant pel que fa al nombre com pel que fa a l’oportunitat de desenvolupament d’un rol polític, per tant emplacem les institucions i els diferents partits polítics d’Andorra a promoure la paritat real dins les seves estructures i actuacions, a més:
Proposem que les dones amb experiència política es mobilitzin, divulgant la seva tasca i “desmitificant” el rol polític, mitjançant l’organització de xerrades divulgatives a altres dones, a estudiants universitàries i fins i tot a les escoles per educar i afavorir una major participació femenina a la vida pública.
Sol·licitem que els mitjans de comunicació, siguin més plurals en el tractament de les informacions polítiques fent-les més divulgatives i accessibles a la població.
Demanem que les sessions del Consell General, siguin retransmeses en hores de major audiència i que es doni una cobertura més àmplia a la informació de consells de Comú (retransmissions total o parcial) per afavorir l’accés a la informació política de la població.
Igualment demanem als mitjans de comunicació, que tinguin en compte i divulguin, sempre que sigui possible, l’opinió de les dones que porten a terme alguna tasca política en els Comuns, en el Consell General o en el Govern
4.- Cal fomentar polítiques de prevenció i de control per promoure la igualtat i la no discriminació per raó de gènere en tots els àmbits, així proposem:
Potenciar les estructures administratives de Govern destinades a la dona dotant-les dels recursos humans i econòmics necessaris per a poder realitzar els estudis pertinents, portar a terme accions fonamentades i eficaces i efectuar el seguiment i les avaluacions necessàries.
Realitzar estudis periòdicament per detectar i avaluar l’evolució de la situació real de les dones a la nostra societat (canvis socials, causes de marginació, situació social i econòmica, feines domèstiques, cost real de la vida...), vigilar molt concretament el sexisme en els àmbits educatiu, laboral i dels mitjans de comunicació i, finalment, emprendre i portar a terme totes les accions correctores que se’n derivin.
Ampliar les campanyes de conscienciació social tant des de la vessant institucional com associativa i iniciar més concretament accions encaminades a afavorir:
La igualtat i l’educació no sexista: compartir les feines de la llar, educar en la igualtat nois i noies...
A la lluita contra el poder de la imatge de cert prototipus femení de moda, fomentant la no discriminació per raó d’edat, de físic o d’imatge.
Promoure des del Govern la paritat en l’àmbit laboral, creant si cal una política d’incentius per a les empreses que assoleixin la paritat en tots els estaments de l’empresa (reducció de taxes impositives per exemple)
Incentivar les empreses per a que flexibilitzin els horaris dels treballadors responsables d’un nucli familiar monoparental
Continuar i promoure l’organització d’activitats formatives gratuïtes:
Des de la CCIS mitjançant tallers o cursos per a facilitar l’accés laboral a les dones, per exemple: com redactar un currículum, com enfrontar una entrevista de selecció, cursos de formació de treballs especialitzats habitualment destinats als homes: fusteria, lampisteria, electricitat...
Apostar per la formació continuada i arribar a acords amb empreses per a que facin contractes d’aprenentatge a dones (sense discriminació d’edat)
Promoure en tots els centres d’ensenyament l’educació igualitària (o no sexista) de forma transversal en diferents assignatures i nivells acadèmics, amb actuacions fins i tot des de la llar d’infants, per eradicar actituds discriminatòries i per potenciar la participació de nenes i nens en tots els àmbits.
5.- En relació als mitjans de comunicació, entenem que el seu rol és fonamental en la conscienciació i l’assoliment de la igualtat per tant els recomanem:
Que fomentin la igualtat mitjançant l’exemple: promovent la participació paritària en totes les àrees possibles: recursos humans, redacció, presentació, tertúlies, programes, fotografies, il·lustracions...
Que controlin i eradiquin les actituds i els llenguatges sexistes
Que contribueixin a la difusió d’una imatge positiva de l’activitat de la dona tant en la vessant política com laboral, fomentant una major participació de dones polítiques en els seus mitjans, ensenyant la participació de dones, entrevistant a dones de diferents àmbits professionals que puguin donar exemple de llurs experiències...
Que col·laborin en la desmitificació de la imatge massa sovint denigrant per a les dones evitant la marginació per raons d’edat, de físic o de categoria social
Que rebutgin tot tipus de publicitat discriminatòria o vexativa per a la dona.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada