Les mesures recomanades en el següent text han estat formulades a partir de l’objectiu principal que guia els treballs del Grup de dones per a la reflexió i l’acció i que és fomentar la igualtat de drets i oportunitats per a les dones. Totes les recomanacions es troben doncs referides a millores per a les dones. No s’ha entrat doncs a valorar altres aspectes de millora de les lleis socials, que es podrien fer amb independència del gènere de les persones a qui van adreçades, i que creiem que s’han de promoure des d’altres àmbits polítics o socials.
Peticions per a les Lleis Socials
Preàmbul
Les mesures que detallem a continuació han estat el fruit d’un treball de reflexió i debat per part del Grup de dones per a la reflexió i l’acció partint de premissa reflectida en la Constitució d’Andorra i en la Declaració universal dels drets humans:
El dret a la salut és universal. El fet de ser ciutadà o ciutadana d’Andorra ha de garantir aquest dret a la salut.
Entenem que el concepte de salut es mes ampli que l’absència de malaltia, i que del que es tracta, és de donar accés universal a una sanitat de qualitat amb un control acurat de la despesa.
Aquest concepte inclou:
El dret a gaudir d’unes condicions de vida que assegurin la preservació de la salut tan física com mental (condicions d'habitatge, higiene i salubritat medi ambiental, laborals, educació, lleure, urbanisme etc.)
El dret a la protecció de la salut (prevenció de malalties i promoció de la salut), entenent-lo com el dret a una atenció sanitària equitativa, de qualitat i amb el finançament adequat.
A partir d’aquesta premissa, observant les situacions discriminatòries o perjudicials per al benestar de les persones i molt concretament per a les dones, proposem unes mesures que haurien de ser contemplades en les lleis de protecció social. Aquestes demandes estan encaminades a corregir aquestes desigualtats i a garantir l’existència d'una societat mes justa per a tothom.
Partint dels dos grans temes que es troben en curs de legislació, la seguretat social i l’atenció social, les recomanacions s’articulen al voltant d’uns eixos bàsics que detallem a continuació.
Llei de seguretat social
Igualtat de drets a Promoure la cotització per jubilació de les mestresses de casa de manera que totes les dones puguin gaudir d’una pensió de jubilació digna.
a Assegurar que les dones segueixin computant els mateixos punts de vellesa en les baixes per maternitat i per malaltia com quan estan en activitat laboral.
Cotitzacions
Equiparar els assegurats/assegurades voluntaris en les cotitzacions i el dret a baixa.
Gestió
Donar l’opció a les parelles de compartir els punts de vellesa, tant si ha treballat un dels membres de la parella, com si han treballat els dos, de manera a compensar aquell membre que
hagi pogut cotitzar menys per dedicar-se més a l’atenció de la llar o de la família.
En casos de separació, donar la potestat al Batlle de repartir equitativament entre els dos membres de la parella els punts de vellesa cotitzats al llarg de la seva convivència per tal de compensar al membre de la parella que s’hagi dedicat més a l’atenció de la llar o de la família.
Prestacions
Atorgar el benefici del tercer pagador a famílies amb pocs recursos.
Atorgar prestacions del 100% a persones sense recursos ni bens; també a les persones que pateixen malalties greus, i a les persones que pateixen de malalties cròniques generadores de molta despesa.
Atorgar els drets de baixa laboral per maternitat, malaltia o accident de treball als cotitzants que no arriben al salari mínim de forma proporcional a la seva cotització.
Mantenir la pensió d’orfandat als orfes de més de divuit anys que siguin estudiants o estiguin en formació professional, per tal que puguin assolir la seva formació.
Maternitat/paternitat
Promoure i incentivar les baixes per paternitat, ampliant la baixa de setze a vint setmanes, sempre i quan sigui compartida equitativament entre el pare i la mare.
Llei d’atenció social
Prestacions socials
Establir uns paràmetres objectius, detallats i públics així com un mecanisme àgils per a l’atorgament d’ajudes o subsidis socials.
Atorgar un subsidi a les vídues o dones grans que no disposen d’ingressos suficients ni de bens per a cobrir les necessitats bàsiques.
Atorgar una ajuda de manera àgil a aquelles dones que es troben en una situació precària de forma momentània o durable.
Donar suport assistencial i un subsidi, si escau, a les famílies amb pocs recursos que tenen al seu càrrec una persona no autònoma.
Crear unes prestacions socials familiars (subsidis o altres) a les famílies amb pocs recursos.
Guarderies i centres per a infants
Entenent que l’activitat laboral és fonamental per a l’autonomia i la independència de la dona, que les guarderies públiques constitueixen una ajuda per les famílies, i que faciliten la continuïtat i la promoció de les mares dins del món del treball cal:
En la situació actual, establir prioritat a les guarderies públiques per als fills de famílies en què els dos progenitors treballen, adaptant els seus horaris als horaris comercials vigents.
Crear una xarxa pública d’escoles-bressol de manera que hi hagin places suficients a totes les parròquies.
Establir uns preus o unes tarifes mòdiques per a què les guarderies públiques siguin accessibles a tots els infants com a primer pas de sociabilització i educació.
Assegurar que els centres comunals per a acolliment extra-escolar d’infants disposin de places suficients per a tots els nens/nenes que ho sol·licitin, entenent que aquests centres compleixen unes funcions socials importants: ludico-educatives, d’inter-relació entre infants de diferents centres educatius i d’integració entre infants de diferents orígens.
Gent gran
Considerant que la gent gran i molt concretament les dones grans conformen un col·lectiu sensible creiem que és necessari:
Assegurar que la gent gran pugui gaudir d’una atenció domiciliària pluridisciplinar (suport, infermers, metges, psicòlegs, etc.)
Vetllar per a què hi hagin places suficients per a la gent gran que ho sol·liciti.
Fomentar la creació de pisos tutelats per a gent gran que ho demani.
Regulació laboral
De forma paral·lela a les mesures que recomanem incloure en les lleis socials, creiem que en el camí de la equiparació dels drets i oportunitats entre dones i homes cal modificar i complementar la legislació laboral. Una de les mesures importants és eliminar l’acomiadament lliure, tenint en compte que una de les principals víctimes n’és la dona.
Mentre no s’aconsegueixi creiem que cal prendre les mesures següents:
Per facilitar l’atenció al nen malalt permetre l’absència laboral de dos dies (l’anysense remuneració) indistintament per al pare o la mare, i per a cada fill, a més de les absències previstes a tal efecte en la llei laboral.
Atorgar un subsidi mínim fix per als pares que en el cas de malaltia greu d’un infant es troben impedits per treballar amb normalitat, i establir la prohibició d’acomiadament per l’empresa que els té contractats.
Establir uns mecanismes de control per evitar fraus en l’acomiadament de dones embarassades o desprès de la baixa de maternitat durant el període de lactància
Fomentar totes les accions socials, formatives o d’altres tipus que permetin l’accés de les dones al treball, ja que l’autonomia de la dona passa per la seva independència econòmica.
Regular la negociació col·lectiva entre empreses i treballadors per reorientar, molt concretament, la gestió dels horaris laborals, permetent d’aquesta manera la realització de torns i la flexibilització d’horaris. Aquesta mesura afavoreix a la vegada els treballadors i treballadores en racionalitzar els seus horaris de treball i permetre’ls compatibilitzar vida familiar i laboral, i també afavoreix els empresaris que poden modificar o allargar els seus horaris laborals.
Promoure la formació professional per a dones de totes les edats, de manera que les administracions i les empreses les contractin en aprenentatge per dur a terme oficis tradicionalment masculins (fusters, pintors, gruistes, xofers, electricistes...)
Establir mecanismes de control per a que les empreses disposin d’organigrames paritaris a tots els nivells i salaris iguals pel mateix lloc de treball; i penalitzar les empreses que incompleixin
Crear una borsa de treball específica per a persones que pateixen minusvalidesa, que tenen alguna incapacitat laboral, o que han de tenir cura d’alguna persona gran o malalta al seu càrrec, i creació d’incentius per a les empreses que hi col·laborin.
Tipificar de manera més precisa el mobbing.
Aquest document ben entès no és exhaustiu, però recull els mínims indispensables que el Grup de dones per a la reflexió i l’acció considera necessaris tenir en compte en els àmbits social i laboral per gaudir d’una societat més justa i igualitària.
Andorra la Vella,
novembre del 2005
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada