21 de març 2006
Proposta de la Mayte Estévez
L'Obra Social de "la Caixa", dins el seu programa de prevenció contra la violència domèstica, posa a disposició dels ciutadans la publicació Violència: tolerància zero, obra del doctor en Psiquiatria Luis Rojas Marcos i de la doctora en Sociologia Inés Alberdi.
Analitzar l'origen de les conductes violentes, oferir possibles antídots contra aquestes conductes i sensibilitzar tota la població en contra de la presència constant de la violència en tots els àmbits de la nostra societat, especialment en el domèstic, són alguns dels continguts que analitza la publicació com a primer pas del nou programa de l'Obra Social de "la Caixa".
Segons l'Organització Mundial de la Salut, la violència entre les persones acaba amb aproximadament 850.000 vides cada any al món i provoca incomptables danys físics i emocionals.
A més, aquest organisme reconeix que les xifres oficials no reflecteixen la gravetat del problema i ha manifestat les seves sospites en el sentit que menys de la meitat de les víctimes denuncien l'agressió a les autoritats.Luis Rojas Marcos, doctor en Psiquiatria, analitza en la publicació la incidència de la violència en la conducta humana.
La violència és una força intrínsecament biològica -programada en els nostres gens- o sorgeix com a reacció a l'impacte dels avatars de la vida? "La violència no és instintiva, sinó que s'aprèn", manté l'autor. Ningú no neix amb un temperament hostil ni es torna cruel sense tenir el temps necessari per aprendre a ser-ho.
La infantesa és, en aquest sentit, l'etapa vital en la qual amb més freqüència es generen les futures conductes violentes, segons el psiquiatre.
Les llavors de la violència se sembren en els primers anys de la vida, es desenvolupen durant la infantesa i comencen a manifestar-se i a donar fruit a l'adolescència, explica.De tots els tipus actuals de maltractament, la violència domèstica constitueix, sociològicament, una de les xacres més importants de l'actualitat.
Segons la doctora Inés Alberdi, la violència contra les dones té el seu origen en el patriarcat, una forma de domini i d'organització social a la qual han contribuït històricament la filosofia, la religió i tot el conjunt de la cultura occidental.
Des del punt de vista de les arrels psiquiàtriques, Rojas Marcos sosté que la gelosia i l'ànsia irracional de domini sobre la integritat física i psicològica de la parella és l'origen de la violència conjugal.
Una infantesa cruel, els sentiments d'inferioritat, la personalitat antisocial, la paranoia, la baixa tolerància a la frustració, l'alcohol o algunes drogues es presenten com a factors agravants de la violència contra les dones.
Qui vulgiu més informació que cliqui aquí
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
1 comentari:
Crec que seria una bona idea poder fer arribar aquest programa a Andorra, tot i que després de la fusió bancària no sé com han quedat les coses entre uns i altres...
Publica un comentari a l'entrada