01 de novembre 2006

Cada dia Més

Article de "El Periódico de Catalunya"
OLGA PEREDA
MADRID

En el primer any de funcionament, els tribunals de violència sobre la dona de tot Espanya van jutjar 19.696 homes, el 80% dels quals van ser condemnats, segons dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).
A més dels homes, 436 dones van ser enjudiciades, però perquè hi va haver agressions mútues. En aquests casos, el 61% de les sentències van acabar en condemna.
Des del juliol del 2005 fins al juliol d'aquest any, els jutjats especialitzats en violència sexista --21 dels quals són exclusius i 417 són mixtos-- van tramitar 148.448 assumptes penals. D'aquests, 81.543 van correspondre a casos de maltractaments (tant físics com psicològics) i de lesions. La resta van ser assassinats, amenaces o lesions al fetus.
CONTRA LA LLIBERTAT
De tots els delictes tramitats per aquests tribunals, el 45% van ser per lesions, mentre que el 13% van ser per actes contra la llibertat i el 8% contra la integritat moral.
Els jutjats van tramitar durant aquell any 35.525 ordres de protecció, una eina judicial que està disponible des del 2003 i que permet dictar mesures cautelars penals i civils en un termini de 72 hores. Igual que ha passat en anys anteriors, els magistrats van admetre a tràmit el 77% de les sol.licituds i van denegar la resta al considerar que no hi havia proves suficients per demostrar el maltractament.
Set de cada 10 dones que van reclamar protecció als jutjats eren de nacionalitat espanyola. En el 3% dels casos, la sol.licitud va correspondre a una menor d'edat.
La principal mesura cautelar dictada pels tribunals va ser la prohibició d'aproximar-se a la víctima, mentre que en l'11% dels casos el jutge va anar més enllà i va acordar la presó provisional per a l'agressor.
No tots els agressors van respectar les mesures imposades pel jutge. L'observatori ha constatat que es van produir 3.204 incompliments de les mesures cautelars i una xifra similar --3.434-- va correspondre als trencaments de la condemna un cop dictada sentència.
RELACIÓ AFECTIVA
Segons les dades aportades per l'observatori contra la violència domèstica, en més de la meitat dels casos de violència --en el 66%-- existia una relació afectiva entre la víctima i l'agressor. En el restant 34%, la relació entre tots dos s'havia acabat.
Les estadístiques del Poder Judicial no especifiquen el nombre de denúncies tramitades en un any.
Però sí que constaten que només el 30% dels denunciats eren d'origen estranger.