22 de gener 2008

Certificats de vergonya

Avui a el Periódico de Catalunya:

ELISEO OLIVERAS
BRUSSEL.LES
Cada any centenars de noies a Bèlgica recorren als seus metges per obtenir un certificat de virginitat i un altre nombre elevat de joves se sotmeten a una intervenció quirúrgica per a la reconstrucció de l'himen. La gran pressió familiar i religiosa, en especial en la comunitat musulmana, força a aquest comportament per poder demostrar davant de la família, el futur marit, la futura família política o l'autoritat religiosa que no s'han mantingut relacions sexuals abans del matrimoni.

D'aquesta manera, aquestes noies intenten evitar el deshonor, l'exclusió social i fins i tot la mort.A Bèlgica, i en molts altres països, impera una llei del silenci que s'aplica a aquests temes per evitar admetre que existeixen, perquè aquestes pressions familiars i religioses, que arriben fins i tot als crims d'honor, violen els drets fonamentals i els principis legals dels països europeus.

Promoure el debatPer trencar aquesta llei del silenci, la senadora liberal belga Christine Defraigne acaba de presentar una proposició de llei per prohibir als metges expedir aquests certificats de virginitat.

"No es pot deixar que aquesta qüestió segueixi en silenci. S'ha de promoure un debat i parlar d'aquest tema amb total transparència", declara a aquest diari Defraigne al seu bufet d'advocats a Lieja. "Tots els drets i els principis pels quals hem lluitat estan en procés de desfer-se pel fet d'acceptar aquestes pressions de les comunitats religioses. Hem de reafirmar els principis i els valors fonamentals del nostre estat", afegeix Defraigne.

Líder del grup liberal francòfon al Senat i parlamentària des de l'any 1999, Defraigne va ser la promotora durant la passada legislatura de la nova llei belga sobre la reproducció mèdica assistida i la seva tasca política ha estat vinculada a qüestions de bioètica. "Aquesta iniciativa no és un combat feminista, sinó un combat humanista", subratlla la senadora.Principis conculcats"L'exigència del certificat de virginitat ridiculitza els principis fonamentals de la nostra societat europea.

És contrari al principi de llibertat individual i al principi de lliure disposició del propi cos", argumenta Defraigne. "També és contrari al principi d'igualtat entre els homes i les dones, perquè només les dones són obligades a mantenir-se verges abans del matrimoni. Als homes no se'ls exigeix res", afegeix.

Aquesta exigència, prossegueix, és contrària així mateix "als principis de respecte a la integritat física i de respecte a la vida privada".Els metges belgues són poc favorables o hostils a aquesta proposta de llei. L'Associació de Ginecòlegs belgues estima que aquests certificats de virginitat serveixen abans que res per protegir les dones, per evitar-los la repudiació i fins i tot salvar-los la vida. Saida, una noia belga d'origen pakistanès de 20 anys, ha estat l'última víctima coneguda dels crims d'honor al país.

Va ser assassinada el 22 d'octubre passat pel seu germà Mudusar per haver-se negat a acceptar un matrimoni pactat per la seva família. El seu pare, Tarek Mahmud Cheij, està empresonat acusat d'haver instigat l'assassinat, mentre que la policia encara no ha aconseguit detenir el germà fugitiu.

Retorn a l'obscurantismeDefraigne rebutja les argumentacions dels metges. "¿És que hem d'acceptar viure sota un règim de terror? Si acceptem aquestes pressions, aquestes imposicions religioses, acceptarem una regressió cap a l'obscurantisme", replica ella."En comptes de doblegar-nos davant les exigències d'aquest règim de terror, hem de protegir aquestes noies amb el nostre sistema legal i d'ordre públic", recomana Defraigne.

La senadora sosté que, en comptes de cedir a la pressió de les autoritats religioses, l'Estat ha de pressionar el consell de la comunitat musulmana perquè respecti els drets i llibertats garantits per la legislació belga. Defraigne considera que "si els certificats de virginitat són declarats il.legals ja no es produirà aquesta demanda".

"El que està en joc són els nostres valors i les nostres llibertats. No podem acceptar que en nom d'una religió es pretenguin trepitjar drets fonamentals", insisteix la senadora.